Kuchnia bułgarska jest przepyszna. Tyle można by o niej rzec w największym skrócie. Jest to kuchnia, która przez wieki pozostawała pod wpływem kuchni tureckiej. Niektóre z dań mogą Państwu przypominać wyprawy do Grecji, czy Serbii, wszak są to kraje sąsiadujące ze sobą. Kuchnia bułgarska obfituje w ogromną ilość warzyw, zarówno świeżych, jak i pieczonych, smażonych, marynowanych. Tak jak w naturze, tak i w kuchni tej panuje sezonowość. Latem i jesienią serwuje się świeże warzywa i owoce, zaś jesienią i zimą spożywa się warzywa przetworzone. Aktualną listę serwowanych przez nas dań znajdziecie Państwo w zakładce MENU. Kuchnia bułgarska nie byłaby tak ciekawa bez charakterystycznych dla niej przypraw. Najważniejsze z nich to: чубрица (czyt. czubrica) – suszone zioła o charakterystycznym zapachu i nieco ostrawym posmaku i шарена сол (czyt. szarena sol) – mieszanka ziół (m. in.: czubricy i kozieradki), suszonej papryki i soli.